• streetartstreets

Speciale muurschildering voor 75 jaar Vrijheid in Deventer

Updated: May 7, 2020


Speciale muurschildering voor 75 jaar Vrijheid in Deventer

Deventer kunstenaar maakt een nieuw Vrijheidsmonument

In Deventer zijn al veel bijzondere herdenkingsmonumenten, zoals bijvoorbeeld het Verzetsmonument aan de Verzetslaan, het Nederlands Indië monument op het Grote Kerkhof en het Twentolmonument op het Twentolplein. Toen de gemeente Deventer begin dit jaar een oproep deed voor initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid hebben de initiatiefnemers van Street Art Streets meteen een plan ingediend voor een nieuw Vrijheidsmonument in de vorm van een grote Street Art Muurschildering. De gemeente heeft het plan meteen omarmd en het is onderdeel geworden van de viering van 75 jaar vrijheid in Deventer.

Corona maatregelen en 75 jaar Vrijheid.

Het monument wordt een grote muurschildering om de 75 jaar Vrijheid in Deventer te vieren, maar ook om stil te staan bij de beperkte vrijheid die we nu hebben door de huidige Corona-maatregelen. Bijna alle activiteiten die in het kader van 75 jaar Vrijheid in Deventer georganiseerd zouden worden zijn door de Coronamaatregelen afgelast. Gelukkig kan dit project wel doorgaan, de stad kan wel wat kleur en positief nieuws gebruiken. Als het weer meewerkt dan is het kunstwerk op de nationale Bevrijdingsdag af.


Deventer Kunstenaar

Voor dit project is Deventer straatkunstenaar Will-Yoow,(Wiljo Damstra-Rouwenhorst) benaderd. Hij is een all-in-one designer. Zijn bestaat uit schilderijen, grote muurschilderingen, maar ook multimediacampagnes, illustraties en installaties. In zijn vrije werk gaan alle regels de prullenbak in. Dan kan en mag alles. Zijn stijl is het best te vertalen naar Surrealisme mixed with Street-Attitude. Will-Yoow: “ Het is voor mij een eer om in mijn eigen stad een Vrijheidsmonument te schilderen. Ik ga me uiterste best doen om iets te creëeren waarin jong en oud de vrijheid in herkend. Vrijheid die niet altijd vanzelf sprekend is. Zelfs nu niet in deze pandemie.”


Locatie van de muurschildering

De muurschildering komt op een muur in het Sluiskwartier aan de Emmastraat, vlakbij de Mural ter ere van Deventer 1250 jaar, de Wilhelminabrug en de Schippersflat. Er is gekozen voor deze locatie, omdat de muur op een heel zichtbare plaats zit, maar ook omdat de Wilhelminabrug een grote rol heeft gespeeld in de oorlog, deze werd 75 jaar geleden in april 1945 heftig gebombardeerd.

Street Art Streets

Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kan gebruiken. Egbert: “Ons doel is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allemaal een uniek verhaal over de stad vertellen”. Street Art Streets is altijd op zoek naar geschikte grote zichtbare muren in de gemeente Deventer. Dus tips zijn altijd welkom!


- De Stentor


Work in progress:


123 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now